2014. szeptember 12., péntek

5 egyszerű módja a stresszmentes házi feladat írásnak, ellenőrzésnak

Stresszmentes házi feladat írási tippek, amelyek nekünk beváltak!






Mindannyian tudjuk, hogy milyen káoszos tud lenni az iskola/napközi utáni időszak, főleg az egész napos munka után a fáradt szülőknek (is). Ez egy végtelenül nehéz feladat ilyenkor a gyereket leültetni és a feladatokat megíratni velük és valljuk be őszintén, hogy nekünk sincsen mindig türelmünk. Mindennapos küzdelem! Nyaggatni, emlékeztetni...erőltetni, hogy üljenek le és végezzék el a feladatukat...
Ennek elkerülése érdekében én az alábbi változtatásokat vezettem be, amelyek nekünk beváltak. Hátha nektek is :)

Ezek egyszerű tippek, ám annál hatásosabbak.

1. Uzsonnázzunk/vacsorázzunk időben Általában a gyerekek mindig éhesek, de ez nem azt jelenti, hogy valamilyen hatalmas adaggal kell őket megtömni. Megdöbbentő tapasztalat, hogy a gyermekek 90%-a 16 órakor (!)elhagyja az óvodát és iskolát, vagyis vagy haza vagy különórákra viszik őket. Ez egyáltalán nem baj, sőt... nem tudom sokan ezt hogyan tudják kivitelezni, de ha a gyerek a család környezetében van, nyert ügye van. Egy kis harapnivalóval a gyerekeket mindig ki lehet zökkenteni a stresszes állapotból (iskolai-, óvodai felpörgetett tempó), legyen az óvoda, iskola, sírás, hiszti, vita, veszekedés...nekünk ez mindig bevált! "Nézd! Itt egy kis szőlő/ropi/sajt(vagy amit a gyermek szeret)!" és vége :) Ha a pocakban van valami, máris nyugodtabb mindenki, kezdődhet a tanulás!



2. Legyen minden kéznél Ha minden, amit a házi feladatokhoz használni kell,az kéznél van, nagyban leegyszerűsíti a helyzetet. Vagyis legyen egy asztal, amire előre ki lehet készíteni minden eszközt és nem kell utána rohangálni. Mert amikor keresni kell a kedvenc ceruzát, zsírkrétát, radírt (nem jó az,ami a tolltartóban van), akkor ezzel értékes perceket veszítünk,nem számítva arról, hogy "valami" mindig elvonja a figyelmüket.. Nálunk 1 asztal van a gyerekszobában, ahol ezeket az eszközöket tartjuk, innen visszük ki a nagy étkező asztalra,amit körbe ülünk és ott tanulunk. Igen! Az én gyerekeim nem a saját íróasztaluknál tanulnak, mert olyan aligha van. A konyha asztalnál tanulunk együtt és nekünk nagyon bevált!

3. Legyen határozott elképzelés és elvárás a gyerek felé Sokaknak nincs! Ha nem szabom meg a határokat és a korlátokat, nem tartom jómagam a rendhez, akkor a gyerek sem fogja betartani! Már reggel iskolába menet megbeszéljük, mi az aznapi menet, így mikor hazajönnek nincs vita, nincs alkudozás. Megbeszéltük és az úgy is van! Utána lehet olvasni, játszani...és működik! (pl. nincs TV nézés reggel és délután is csak bizonyos ideig!)

4. Adjunk feladatot a kisebbeknek Ha különböző korú gyerekek vannak a családban, az mindig nagyon nagy feladat, hogy hogyan kötjük le a kicsit, míg a nagyra koncentrálunk. Leleményesnek kell lenni, semmi kétség! Nálunk pont 3 év a korkülönbség így mikor a nagy már sulis volt, de a kicsi éppen hogy még csak óvodás, akkor jöttek az elrakott, "pihentetett" játékok, vagyis azok a játékok,amelyekkel régen játszott. Vetésforgóban folyamatosan elraktam játékokat, amelyeket a megfelelő időpontban elő lehet venni!
Itt jön a reklám!--> Ez nekünk, mindig (MINDIG!:D) bevált!Mikor nagyobb lett a kicsi, jöttek a foglalkoztatók is, de azok nem arattak olyan nagy sikert, így maradtunk a fenti trükköknél.

5. Legyen mindig valami kis "jutalom" Itt jönnek azok a szórakozási formák,amelyeket a gyerek csinálni szeretne ha végzett a feladataival (mert mikor hazaér, akkor már mondja is mit kitalált aznapra) pl.TV- nézés, esetleg számítógép, gyöngyfűzés, együtt sütés,kártyázás, vagy bármilyen egyéb olyan elfoglaltság, amelynek lényege az együtt töltött idő és élmény!

Remélem, hogy tudtam legalább 1-2 tippet adni! :)

www.akebiajatek.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése